Dejte přednost za studena lisovaným RAW olejům
20. 6. 2021
Za studena lisované RAW olejebychom měli doma mít v zásobě a dát jim přednost před některými jinými tuky, které našemu zdraví moc neprospívají. Čím jsou pro nás tyto produkty prospěšné a co o nich víme?
Co je to RAW – tento výraz znamená, že jde o původní surovinu v takřka nezměněném stavu, bez tepelné úpravy a dalších, např. chemických zásahů. Znamená to, že jsou rostlinná jádra (plody) lisována velmi šetrně, čímž si zachovávají většinu svých cenných vlastností. Zůstává v nich vysoký obsah vitamínů a enzymů a všech ostatních prvků výživy, které lidský organismus využije ke svému prospěchu.
Vyváženost – lisováním za studena zůstávají ve finálním produktu látky ve vyváženém poměru, není tam nic přidáváno, ani se nic neubírá. Rafinací se sice odstraní nežádoucí pesticidy, ale spolu s nimi i některé složky potřebné, čímž se rovnovážný stav obsahu látek rozkolísá. Je to, jako kdybyste jedli suchý chléb a zapomněli přitom na pomazánku.
Proč ještě se tyto oleje nerafinují – rafinací se ztrácí mimo jiné tzv. esenciální fosfolipidy, ty mají v těle celou řadu významných funkcí, např. bez nich se špatně tráví tuky, potřebujeme je ke správné funkci nervové soustavy a mozku, k regulaci špatného cholesterolu, k zásobování tělesných buněk výživovými složkami ze stravy a k podpoře lymfatického a imunitního systému. Esenciální fosfolipidy mají v těle ohromný význam, tak proč se o ně ochuzovat nekvalitními rafinovanými tuky? Ostatně, naši dávní předkové rovněž získávali rostlinné oleje tímto způsobem, podobně jako mleli mouku z celých obilných zrn
Kvalitní zdroj – jedinou nevýhodou procesu získávání olejů RAW je to, že se v konečném produktu objeví i všechny zbytky pesticidů a herbicidů, pokud jde o pochybný pěstitelský zdroj. Nakupujte tedy především o zdroje označené jako BIO, které se pěstují přirozeným způsobem bez těchto chemikálií.